Podwodny świat



niedziela, 27 grudnia 2009

Sześć zmysłów

Ryby widza i słyszą, posługują się węchem, smakiem i dotykiem. Dostrzegają obrys sylwetki już z odległości 20 m. Cechuje je także widzenie barwne. Ponieważ nie maja powiek, śpią z otwartymi oczami. Słyszą również szmery. Szczególnie dobrze rozwinięte mają zmysły powonienia i smaku, na przykład rekiny wyczuwają krew ze znacznych odległości. Jama gębowa ryb jest czułym narządem zmysłu smaku i dotyku, a wiele z nich ma na pysku także wąsiki czuciowe - swoiste wypustki skórne. Przede wszystkim jednak ryby mają jeszcze jeden szósty zmysł: narząd linii bocznej. Odbiera on najmniejsze drgania wody, powodowane przez podwodne przeszkody lub poruszające się obok zwierzęta.

A oto budowa ryby kostnej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz